کد خبر: 9730
17/05/31 - 8:47 ق.ظ

به گزارش پایگاه خبری حجاب ؛ به نقل از ” ایرنا” ، با وجود اینکه تاکید بسیاری بر انجام امر به معروف و نهی از منکر شده اما چنانکه باید به عنوان یک فرهنگ در سطح جامعه جای خود را پیدا نکرده و افراد زیادی نسبت به مصادیق معروف و منکر یا مرز بین امور […]

به گزارش پایگاه خبری حجاب ؛ به نقل از ” ایرنا” ، با وجود اینکه تاکید بسیاری بر انجام امر به معروف و نهی از منکر شده اما چنانکه باید به عنوان یک فرهنگ در سطح جامعه جای خود را پیدا نکرده و افراد زیادی نسبت به مصادیق معروف و منکر یا مرز بین امور شخصی و دخالت در کار دیگران آگاهی لازم را ندارند.
در میزگردی که با حضور مسئول ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی، عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه فردوسی و ۲ نفر از کارشناسان حوزه علمیه مشهد در محل دفتر ایرنا در مشهد برگزار شد راهکارهای احیای امر به معروف با رویکرد گفتمانسازی در الگوهای رفتاری مورد بررسی قرار گرفت.

* امر به معروف و نهی از منکر باید به فرهنگ تبدیل شود
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی در این میزگرد گفت: طبق مطالعات و تحقیقات انجام شده در ستاد استان فرهنگ سازی، فراگیرسازی، مصونسازی و بازسازی برای تبدیل یک مفهوم به فرهنگ ضروری است و هم اینک فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در جامعه وجود ندارد.

سید عبدالله ارجائی افزود: تبدیل یک مفهوم به فرهنگ نیاز به مدل دارد و ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی پس از بررسی و تحقیق از مراجع مختلف علمی به این نتیجه رسیده که در مراکز علمی، حوزه های علمیه و دانشگاهها مدل و الگویی در این خصوص وجود ندارد و این مراکز در بهترین حالت این مورد را به منابع خود ارجاع می دهند.
وی ادامه داد: در مورد بخشهای مدل و الگو نیز ادبیات علمی واحدی وجود ندارد و در مورد اینکه آیا فرهنگ جزو گفتمان سازی است یا گفتمانسازی جزو فرهنگ، اختلاف نظر وجود دارد. وظیفه حکومت اسلامی رهنمون کردن جامعه به نهایت سعادت می باشد که همان بهشت و تعالی وعده داده شده توسط خداوند است و به تعالی رساندن جامعه وجه تمایز حکومت اسلامی از دولتهای غیراسلامی است.

دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی گفت: در نظام و قانون اساسی جمهوری اسلامی در این خصوص بهترین سازو کارها وجود دارد اما عملی نشده اند و در مواردی توسط مسئولان که خود باید الگوی جامعه باشند، نقض و در مقابل آن قرار گرفته اند.

نهادهای دینی و اخلاقی باید در رفتار و رویکرد خود تجدیدنظر کنند

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این میزگرد گفت: در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران ادعای اخلاقی، اسلامی و بهبود فضای سلامت روانی جامعه را دارد روند رو به تزاید آسیبها و ناهنجاریهای اجتماعی نشان می دهد پیشرفت اخلاقی در این ۳۸ سال قابل توجه نبوده است.
دکتر علی یوسفی افزود: نهادهای مختلف فرهنگی و مذهبی جامعه که وظیفه اخلاقی و دینی کردن جامعه را بر عهده دارند باید در رویکرد، شیوه ها و رفتار خود تغییر ایجاد نمایند و یک نواندیشی دینی و فهم متفاوت را به جای رویکردهای قبلی دنبال کنند.

وی ادامه داد: حکومت محصول اجتماع و یک نهاد اجتماعی است، مردم آن را ساخته اند و پابرجا نگه می دارند برای خیر و صلاح آن نیز مردم نسبت به دولت و بر عکس باید تلاش کنند اما در زمانی که ناهنجاریهای اجتماعی رو به افزایش است خطای حاکمیت مطرح می شود و مربوط به یک دولت یا چند شخص نمی شود.
این جامعه شناس گفت: گاهی اوقات نظام تصمیم گیری، قانون یا نهادسازی اشتباه باعث می شود جامعه به سمت معروف حرکت نکند و خطا به صورت مکرر و منظم انجام شود در این صورت نیاز به بازنگری حاکمیتی احساس می شود.

گفتمانسازی امر به معروف نیازمند همگرایی نگرشی بین مسئولان

مدیر مکتب علمیه نرجس مشهد نیز در میزگرد ایرنا گفت: فقدان همگرایی نگرشی بین مسئولان باعث شده امر به معروف و نهی از منکر مورد توجه جدی قرار نگیرد و هنوز بین برخی از مسئولان سئوال است که آیا حکومت موظف است مردم را به بهشت رهنمون کند یا خیر.
منور شایسته خوی افزود: حوزه های علمیه، دانشگاهها و مسئولان هر کدام حرف خود را بیان می کنند و مجموعه ای از سردمداران دنیا هزینه های زیادی برای نابودی اسلام انجام می دهند و برخی نیز در داخل هوشمندانه و مغرضانه اشاعه منکر می کنند. در این میان دغدغه برخی صرف بودجه های کلان پیرامون ارزشها است در حالی که برخی از اینها رگ گردن ارزشها را می زند.
وی ادامه داد: به رغم این مسائل و با در نظر گرفتن هجمه هایی که در طول ۳۸ سال اخیر متوجه نظام و فرهنگ اسلامی ما بوده رشد اخلاقی جامعه روند خوبی را طی کرده و جوانانی که در شرایط امروز تقوای خود را حفظ می کنند درجه آنها از شیخ انصاری بالاتر است.

ضعف اعتقادی عامل ترک معروف و انجام منکر است

مدیر حوزه علمیه حضرت فاطمه الزهرا(س) توس نیز در میزگرد ایرنا در مشهد گفت: ضعف اعتقادی، ناآگاهی نسبت به وجوب این فریضه الهی، ناآگاهی نسبت به مصادیق معروف و منکر، روحیه سازشکاری و همرنگ با جماعت شدن، احتمال فقدان تاثیرگذاری و دنیادوستی از جمله مواردی است که میل به انجام منکر و ترک معروف را مهیا می کند.
عصمت ادبی افزود: برای رسیدن به وضع مطلوب نقش مسئولان دولتی در گفتمانسازی این فریضه الهی بسیار مهم است. به عنوان نمونه مسئولان باید جزو نخستین افرادی باشند که مقید به شرکت در نماز جماعت، حضور در راهپیماییها و دارا بودن زندگی متوسط باشند.

طبق اصل هشتم قانون اساسی در جمهوری اسلامی ایران دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر وظیفه ‏ای است همگانی و متقابل بر عهده مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت.
‘قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر’ در قالب ۲۴ ماده و ۱۹ تبصره ۲۳ فروردین ۱۳۹۴به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

انتهای پیام/

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شبکه های اجتماعی

     
           

آخرین اخبار

خوراک حجاب نیوز

اگر میخواهید مطالب حجاب نیوز را از دست ندهید، مشترک خوراک حجاب نیوز شوید!

feed32