

رئیس پژوهشکده دانشنامهنگاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به سفارش شورای عالی انقلاب فرهنگی نگارش کتاب «روش نهادینهسازی عفاف و پوشش اسلامی» را به اتمام رسانده است که این اثر به زودی منتشر میشود.
به گزارش پایگاه خبری حجاب به نقل از ایکنا، عبدالکریم بهجتپور، رئیس پژوهشکده دانشنامهنگاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: سبکی که اخیراً درباره تفسیر قرآن بر اساس ترتیب نزول سورهها مطرح کردهام؛ فرصت جدیدی روی محققین باز میکند و افقهای روشنی پیش روی پژوهشگران قرار میدهد. افقی که به روی عرصه مطالعات قرآن باز میکند مسئله کشف روشهاست.
وی افزود: در واقعه بحث روشها در دو ساحت و مقام قابل پیگیری است، یکی در شکل و دیگری در موضوع. در روش شکلی، سورههای قرآن پشت سر هم با توجه به نزول سورهها مورد بررسی قرار میگیرد. اما در روش موضوعی، یک موضوع در سیر نزول مورد بررسی قرار میگیرد.
بهجتپور افزود: من در این کتاب، تفسیری از قرآن به ترتیب نزول ، در ارتباط با موضوع «عفاف و حجاب» در دستور کار قرار دادم. در واقعه کتاب مهندسی عفاف و حجاب اولین تفسیر موضوعی به ترتیب نزول است که پدیده عفاف و حجاب را در قرآن پی گرفته.
نویسنده کتاب افزود: پیغمبر اسلام(ص) جامعهای را در اختیار گرفتند که پوشش و حجاب مناسبی نداشتند و حد قابل قبولی از عفت در بین آنها رایج نبود. عفتسوزی بخشی از فرهنگ جامعه آن زمان محسوب میشد. حال سوال این است که پیغمبر(ص) به مدد قرآن چگونه توانست در آن جامعه آلوده از نظر بیعفتی جامعهای عفیف و پوشیده بنا کند و پوشش را به عنوان فرهنگ جا بیندازد.
مراحل ششگانه تا رسیدن به عفت
بهجتپور افزود: در این پژوهش در واقعه بر اساس سیر نزول آیات مرتبط با عفاف را استخراج کردم و به تحلیل آنها پرداختم. بر اساس تحلیل به این نتیجه رسیدم برای اینکه جامعه آن روز عفیف شود، خدای متعال یک روش بسیار حکیمانه را پی گرفتند که شش مرحله داشته است.
وی در توضیح بیشتر مراحل ۶ گانه افزود: مرحله نخست، به رابطه انسان با خدا باز میگردد. در این مرحله بنده به سمت تعبد مخلصانه کشیده میشود. در مرحله دوم، جامعه ممکن است از ناحیه شیطان و جریانهای ضد ارزشی با آسیبهایی مواجه شود. در این مرحله تعبد و اطاعت از پروردگار جامعه و مخاطبین را تقویت و مدیریت میکند.
رئیس پژوهشکده دانشنامهنگاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: پس از این دو گام تازه مسئله ضرورت اجتناب از آلودگیهای جنسی در رکن سوم پیش کشیده میشود. این آلودگیها و بیعفتیها، انحرافات و آسیبهای جدی به انسان میزند. در این مرحله اسوههای پاک میتوانند به عنوان الگو برای انسانهایی که طالب عفت هستند زمینه را برای حرکت جامعه مومن به سمت عفتورزی فراهم کند.
مسئولیت جامعه و خانوادهها برای نهادینه کردن عفت
این قرآنپژوه و مفسر صاحب سبک قرآن افزود: در گام چهارم، خدای متعال مومنینی را که از آلودگی اجتناب میکنند؛ اما به شدت تحت فشار جامعه آلوده قرار دارند را در برابر این فشارها توانا میکند. در واقعه تواناسازی مومنین در این مرحله اتفاق میافتد. این چهار گام همگی در مکه اتفاق افتاده است. وقتی مسلمین وارد مدینه میشوند و شرایط از نظر اجتماعی به نفع مسلمانان تغییر میکند. فرصتی فراهم شد تا جریان عفاف در ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی تقویت شود.
بهجتپور افزود: انحرافات شخصی، مشکلات خانوادهای مانند طلاق، اختلافات زناشویی و رفتارهایی که میتواند به فساد منجر شود همگی از سوی خدای متعال مورد توجه قرار گرفته و برای آنها راهکار و دستور ارائه داده است. خداوند به زنان و مردان مومن توصیه کرده است برای پاسداشت امر عفاف، رفت وآمد با نامحرم کنترل شود و زنان پوشش در عرصه اجتماعی داشته باشند که عفت اجتماعی جامعه حفظ شود.
نویسنده کتاب «روش نهادینهسازی عفاف و پوشش اسلامی» اظهار کرد: گام پنجم در اواخر نزول قرآن ادامه پیدا میکند و در نهایت در چند سوره منتهی به اتمام قرآن یعنی «سوره تحریم» ابتدا تعالیمی به خانوادهها و بعد جامعه برای پاسداشت و پایش و مراقبت از عفت در جامعه داده میشود. پس خدای متعال در ۶ گام جامعه را به سمت کمالات اخلاقی از نظر عفت هدایت میکند و مهارتهایی برای حفظ و ماندگاری این ارزش را در آیات قرآن به ما میآموزد.
وی در آخر گفت: این کتاب در این زمینه بکر و نو است و کسی تا به امروز در این موضوع تحقیق نکرده و میتواند کمککننده مسئولین و مدیران فرهنگی است که بدانند از کجا امر عفافورزی را شروع کنند و تا کجا این مسئولیت را باید بر دوش خانواده و چه مقدار مسئولیت را بر دوش جامعه بگذارند.
انتهای پیام/