

عاشورا مبتنی بر سلسله ارزشهایی است که از متن اسلام برخاسته است و در جای جای آن میتوان نقش زنان را حس کرد و جلوههای بارز نقش زنان در گسترش فرهنگ عاشورا برای همه تعهد و پایبندی آنان به ارزشها و مراعات حجاب و عفاف را تداعی میکند.
به گزارش پایگاه خبری حجاب، عاشورا، لفظی است که ۱۳ قرن است آن را شنیده و از آن صحبت کرده و در غم مصائب گریستهایم، اما سوال اینجاست ما چقدردر درک عاشورا واهداف آن موفق بودهایم؟
به نظرمیرسد که غنای محتوایی این نهضت خدایی، بسیار بیش از آن است که تاکنون مطرحشده است؛ امروزیان و آیندگان پیوسته باید از این کوثر ایمان و یقین بنوشند و سیرابشوند و تشنگان حقیقت ناب را هم سیراب بسازند.
عاشورا نه یک روز بلکه یک عصردر تاریخ بشر است عصری که انقلابی به طول تاریخ را رقم زده است، عصری که بشر هنوز هم در درک عمیق آن عاجز است، عاشورا انقلابی بزرگ در تاریخ اسلام بوده است، انقلابی که در میان تحولات سیاسی – اجتماعی در صدر اسلام، مؤثرترین عامل در جهت بقای اسلام بوده است.
عاشورا را نه به عنوان یک روز و یک حادثه تاریخی بلکه باید به عنوان یک کلاس درس نگریست، کلاسی که برای همه و همیشه پیام دارد و شایسته است که ما همواره پای درسهایاین کلاس ابدی بنشینیم و به مراتب بالاتری از ایمان، دینشناسی، شناخت تکلیف وعمل و وظیفه برسیم.
زن، یکی از ارکان واقعه عاشورا
در این میان اما نقش زنان حاضر در انقلاب عاشورا بسیار مهم و حیاتی است، انقلابی که به حق میتوان گفت ماندگاریش را بعد از ۱۳ قرن از زنانی همچون زینب کبری (س) دارد.
عاشورا مبتنی بر سلسله ارزشهایی است که از متن اسلام برخاسته است و در جای جای آن میتوان نقش زنان را حس کرد و جلوههای بارز نقش زنان در گسترش فرهنگ عاشورا برای همه تعهد و پایبندی آنان به ارزشها و مراعات حجاب و عفاف را تداعی میکند.
تأثیر مستقیم زن در جامعه بشری امروزه اصلی اثبات شده برای همگان است و نقش بیبدیل این جنس برای تربیت یک نسل را همه پذیرفتهاند، و این طور میتوان گفت که مرد حاصل پرورش و تربیت زن است و جامعه متشکل از زن و مردانی تربیت شده دامان یک زن هستند و یا به گفته امام خمینی (ره) «از دامن زن است که مرد به معراج میرود» همه اینها نشان از اهمیت جایگاه زن و در نتیجه اهمیت دست آوردها و یافتهها وی است که نه تنها از اهمیت کمتری از یافتهها مرد برخوردار نیست بلکه شاید بیشتر هم باشد.
و تاثیر یافتههای زن را میتوان به توان تاریخ رساند و نسل به نسل آن را در جامعه تکثیر داد؛ اگر چه در طول تاریخ در ارزش زن نظریات و دیدگاهای متفاوتی مطرح شده است که بعضی از آنها هم حد اعتدال را کتار گذاشته و به افراط گرایی رو آوردهاند، اما در میان اسلام با دیدگاهی بسیار ارزشمند به زن مینگرد.
جایگاه بیبدیل زن در اسلام
در دین اسلام زن تا آنجا مهم ارزشمند است که حتی براو وحی نازل میشود، مانند نازل شدن وحی بر حضرت مریم که در قرآن آمده است و یا ارزش بالایی که برای حضرت فاطمه زهرا (س) مبارکه کوثر، آیه مباهله وآیه تطهیر مد نظر قرار گرفته است که همین ارزش بالای زن باعث شده است برایحفظ حریم زن و جلوگیری از انحطاط وی برای یک سری مقرارتی را برایش در نظر گیرد که بر این اساس حجاب و عفاف و ملزومات آن یک نوع مصونیت است نه محدودیت.
در این میان عاشورا میتواند اثبات کننده این مدعی باشد، وقتی که بانویی در کنار حفظ تمام و کمال این مقرارت تاریخی را برای ۱۳ قرن حفظ میکند و عامل انتقال آن میشود و در این میان حجاب برایش تابلویی میشود از آزادگی که حتی در سختترین شرایط اسارت هم زیر یوغ زور نمیرود و در هر حالی از آرمان خود که حفظ حجاب است حراست میکند.
برای درک واقعی و صحیح فرهنگ عاشورا زنان و دختران امروز جامعه باید به چینین مسئلهای بپردازند، مسئلهای که نشان از پایبندی تا سر حدمرگ میدهد بر مقرارتی که از طرف خدا برای حفظ حریم زن تدوین شده است.
در خلق حادثهای به عظمت عاشورا زن و مرد در کنار هم موثر بودهاند، اما به حق اگر زنان نبودهاند کربلا در کربلا میماند، و به جرات میتوان گفت در پاسداری از نهضت عاشورا و گسترش فرهنگ آن زنان بیشترین سهم را داشتهاند.
عاشورا مخصوص به قشر و گروه و مذهب خاصی نیست و درسی که ارائه میکند برای همگان در طول تاریخ است، درسهایی برای همه به خصوص زنان، زنانی که عواملی مانند جمعیت بالای آنها در جامعه که تقریبا مساوی با نیم جمعیت دنیا است و همچنین و با توجه به نقش تربیت کنندهای آنها لزوم تعلم و یاد گیری از فرهنگ عاشورا را بیش از پیش مطرح میکند.
و از آنجایی که زنان و به خصوص حضرت زینب کبری (س) در رقم خوردن و در ماندگاری این نهضت نقش قابل توجهی داشته است بنابراین بخش قابل توجهی از این پیام مر بوط به زنان است.
پیامی که امروزه با مطرح شدن بیش از پیش تبلیغات ضد اسلامی و ضد شیعی لزوم درک آن را بیش از پیش مطرح میکند، تا هم رسالت اجتماعی و سیاسی زن مسلمان درک و نشان داده شود و هم خنثی کننده این تبلیغات سو باشد.
کربلا و عاشورا اگر هزاران درس و نکته در میان آن نهفتهای است، یکی از بزرگترین دروس آن حجاب است، مسئلهای که بزرگترین اتفاق تاریخ اسلا م این چنین بولد شده است را نمیتوان به راحتی از کنارش گذشت.
همسر زهیر، امّ وهب، مادر عمرو بن جناده، همسر مسلم بن عوسجه و در صدر اینها زینب کبری نشانههایی از حضور موثر و مهم زن در واقعه کربلابودهاند که علاوه بر نقش مهم خود تابلویی از اهمیت حجاب و عفاف در دین اسلام نیز شدهاند.
از جلوههای بارز حضور زنان در حماسه عاشورا، تعهد و پایبندی آنان به حرمتها واحکام خدا و مراعات مسائل حجاب و عفاف است. حضوری این چنین، نشان میدهد کهمشارکت زن در عرصههای مبارزات و دفاع از حق، منافاتی با فعالیتهای بیرون از خانهندارد، به شرط آنکه حریم عفاف و حدود الهی رعایت شود و متانت لازم، مراعات گردد.
درک واقعی عاشورا وقتی حاصل میشودکه در کنار عزاداری و بر سر و سینه زدن از آن درس گرفته و آن را در زندگی واقعی به کار بست، زن در جامعه امروزی باید عفاف و پاکدامنی را به تلاش و مجاهدت اجتماعی آمیخته و آن را اجرابنمایاند و هم به مسئولیت شهید پروری و تربیت نسلی با ایمان، شجاع و مدافع حق، بپردازد، آنگاه است که میتواند ادعا کند یکی از هزاران هدف و آرمان عاشورا را دریافته است.
انتهای پیام/